info@kafijaspasaule.lv +371 20209030

Kafijas pagatavošana

Kafijas pagatavošana

Jūsu labākās kafijas pagatavošanas metodes meklējumi nav vienkāršs uzdevums, jo katrai pagatavošanas metodei ir savas īpatnības. Apgalvot, ka espresso ir labāks par turku kafiju, ir gauži nepareizi. Ja pajautāsiet kādam no Tuvajiem Austrumiem vai no Austrumeiropas, viņi apgalvos, ka turku kafija ir vislabākā. Ja jautāsiet filtra kafijas cienītājiem, viņi sacīs, ka turku kafija ir slikta un espresso ir pārāk stipra. Tas ir ļoti subjektīvs jautājums. Lai padarītu lietas vēl sarežģītākas, kafijas grauzdējums var radīt milzīgu atšķirību. Viena un tā pati pagatavošanas metode ļaus iegūt ļoti atšķirīgas garšas kafijas tasītes, izmantojot dažādu grauzdējumu kafiju. Nepieciešamas vairākas dienas vai pat nedēļa, lai pierastu pie jauna grauzdējuma vai jauna veida kafijas pupiņām. Taču, kad pie tām pierasts, ir grūti atgriezties pie vecajām. Tas pierāda, cik subjektīva ir kafijas gaume. 

Ideāla kafijas tase ir vairāku izvēļu sajaukums - pareizās kafijas pupiņas, piemērots grauzdējums, perfekts malums un iecienītākā kafijas pagatavošanas metode. Ideāla kafija ir atkarīga no gaumes, un gaume nozīmē izvēli. Es esmu kafijas cienītājs. Vai tas mani padara par kafijas lietpratēju? Varbūt nē, bet es esmu daudz pētījis kafiju, jo man no rītiem patīk izdzert tasi lieliskas kafijas. Ja diena sākas ar sliktu kafiju, tas var ietekmēt manu garastāvokli un produktivitāti.

Ir daudzi veidi, kā pagatavot kafiju. Cilvēki izvēlas pagatavošanas veidu, atkarībā no kultūras, paradumiem, personīgās gaumes un ērtībām. Es jums pastāstīšu par dažiem no maniem iecienītākajiem kafijas pagatavošanas veidiem un dažiem interesantiem faktiem par kafiju. Jūs paši varēsiet izvēlēties, kurš kafijas pagatavošanas veids ir jums piemērotākais.

ESPRESSO


Espresso ir īpaši pagatavota kafija, spiežot karstu, bet ne vārītu ūdeni, cauri smalki samaltas kafijas slānim. Ūdens tiek tecināts ar augstu spiedienu, izvelkot no kafijas kofeīnu un dabiskās eļļas. Dažas kafijā esošās dabiskās eļļas piešķir espresso tam raksturīgo bagātīgo un spēcīgo garšu.

Ar espresso pagatavošanas metodi iegūtā kafija, pretēji populārajam uzskatam, nav stiprāka par parastu kafiju. Pagatavojot tādu pašu daudzumu kafijas ar filtru, tiek iegūta stiprāka kafija. Tomēr, pateicoties tā koncentrācijai, šķiet, ka espresso satur daudz kofeīna. Espresso ir vairāku populāru kafijas dzērienu, piemēram, kapučīno, mokas un citu, pamatā.

FILTRA KAFIJA


Kafijas aparāti ar filtru

Šie ir vispopulārākie kafijas aparāti un tādus iespējams atrast ikvienā birojā, kafejnīcā, restorānā un citur.

Šāda aparāta priekšrocība ir tā darbība. Kafijas pagatavošana ir ļoti vienkārša, tīra un ir diez gan viegli kontrolēt kafijas stiprumu. Tā trūkums ir tas, ka filtra kafijai trūkst pilnās garšu buķetes un eļļu, kas padara kafiju lielisku. Tāpat ir sarežģīti pagatavot svaigu kafiju tikai vienai personai. Tā iemesls ir papīra filtrs. Papīra filtrs ir ļoti blīvs, un tas izfiltrē eļļas, kas piešķir kafijai lielisku garšu. Taču tas neietekmē kofeīna saturu. Jauna tendence ir filtra kafijas automāti vienai personai. Tie ir daudz labāki par parastajiem kafijas automātiem, jo ļauj iegūt svaigu kafiju jebkurā laikā.

Kafijas automāti vienai personai

Kafijas automāti vienai personai ir labākais izgudrojums tūlīt aiz espresso. Tie ir lielisks papildinājums ikvienai privātajai vai biroja virtuvei. Neatkarīgi no tā, vai esat espresso entuziasts, esat atkarīgs no filtra kafijas vai dievināt kapučīno, šis aparāts spēs jums to pagatavot.

TURKU KAFIJA


Kā pagatavot kafiju bez kafijas automāta

Cilvēki dzēra kafiju arī pirms kafijas automātiem. Kā viņi to pagatavoja? Lūk, vienkārša metode, kas uzlabos jūsu kafijas dzeršanas pieredzi. Šis ir iecienītākais kafijas pagatavošanas veids Austrumeiropā un Indonēzijā. Tā tiek dēvēta arī par kovboju kafiju un reizēm par kalnu kafiju. Jums būs nepieciešama:

  • tējkarote,
  • plīts vai mikroviļņu krāsns (vai karstais ūdens),
  • smalki samalta kafiju, (jo smalkāka, jo labāk), ieteicams izmantot Turcijas malumu,
  • cukurs un piens, pēc izvēles, un
  • trauks, piemēram, dziļa panna vai ibriks. Ibriks ir īpašs trauks kafijas un tējas pagatavošanai.

Gatavošanas laikā ūdens, maltā kafija un cukurs tiek vienu vai vairākas reizes uzvārīts. Pagatavotā kafija tiek ielieta nelielās krūzītēs, nefiltrējot to. Biezumi pēc kāda laika nostājas krūzītes dibenā, un tās saturs paliek tīrs, ja vien nemēģināsiet izdzert pēdējos divus malkus.

FRANČU PRESE KAFIJAS PAGATAVOŠANAI


Franču prese ir kafijas kanniņa, ko veido stikla trauks un plunžeris. Ieberiet maltu kafiju traukā, aplejiet kafiju ar karstu ūdeni, apmaisiet biezumus un pabīdiet plunžeri uz leju par apmēram pusotru centimetru, lai biezumus klātu ūdens. Ļaujiet tai ievilkties 5 minūtes, tad nospiediet plunžeri uz leju, lai nošķirtu biezumus un ūdeni. Šī metode atļauj labāku kontroli pār kafijas pagatavošanas procesu un ļauj iegūt bagātīgu kafijas garšu. Šī metode ir piemērota smalki samaltām pupiņām. Lai iegūtu karstu kafiju, biezumiem jābūt rupjākiem, lai saīsinātu ievilkšanās laiku. Tāpat jākoriģē kafijas pupiņu daudzums.

AEROPRESS - LĒTA ESPRESSO TIPA KAFIJAS PAGATAVOŠANA - LABĀKĀ KAFIJA JUTĪGAM VĒDERAM

AeroPress kafijas garšo lieliski, jo kafijas biezumi tiek pilnībā pārklāti ar karstu ūdeni, kas ļauj ātri izvilkt gardās un aromātiskās eļļas. AeroPress metode ļauj saīsināt pagatavošanas laiku, izvairoties no rūgtuma, ko rada lēnākas gatavošanas metodes.

AeroPress pagatavotās kafijas skābes līmenis ir daudz zemāks nekā izmantojot citas metodes, pateicoties īsākam pagatavošanas laikam. Laboratorijas testos tika konstatēts, ka AeroPress kafija rada tikai piekto daļu skābes salīdzinājumā ar parastajiem filtra kafijas automātiem. AeroPress kafija ir daudz piemērotāka kuņģim.

Maiga kafija

Izmantojot ideālu ūdens temperatūru un maigu gaisa spiedienu, šādi pagatavotas kafijas garša ir bagātīgāka, ar mazāku skābumu un bez rūgtuma.

Bagātīga kafija

Pilnībā pārklāti biezumi nozīmē, ka tiek iegūta pilnīga kafijas garša. Citi kafijas automāti pilina karstu ūdeni uz kafijas biezumiem, kas nozīmē, ka centrā esošā kafija tiek izmantota vairāk nekā malās esošā.